Локална демократија

Once Upon a Time...

Search
× Search
en-USmk-MKsq-AL
Language


30 години со Агенциите за локална демократија на Балканот: Пат кон напредок и европска интеграција
30 години со Агенциите за локална демократија на Балканот: Пат кон напредок и европска интеграција

30 години со Агенциите за локална...

30 години со Агенциите за локална демократија на Балканот: Пат кон напредок и европска интеграција

30 години со Агенциите за локална демократија на Балканот: Пат кон напредок и европска интеграција

АЛДА на регионалниот состанок на CSO Governance Community of practice во Белград
АЛДА на регионалниот состанок на CSO Governance Community of practice во Белград

АЛДА на регионалниот состанок на CSO...

АЛДА на регионалниот состанок на CSO Governance Community of practice во Белград

АЛДА на регионалниот состанок на CSO Governance Community of practice во Белград

АЛДА беше дел од дводневниот регионален состанок на CSO Governance Community of practice, организиран од ЕУ ТАКСО 3 во Белград, Србија на 11 и 12 мај 2023 година.
Грантова шема на проектот Link4Cooperation: потпишани договори и организирани обуки
Грантова шема на проектот Link4Cooperation: потпишани договори и организирани обуки

Грантова шема на проектот...

Грантова шема на проектот Link4Cooperation: потпишани договори и организирани обуки

Грантова шема на проектот Link4Cooperation: потпишани договори и организирани обуки

Конзорциумот на проектот Link4Cooperation продолжува со имплементација на грантовата шема. По деталниот процес на проверка и со помош на искусна комисија, беа избрани 22 грантисти чии активности ќе...
Проектот Media 4 EU официјално започна
Проектот Media 4 EU официјално започна

Проектот Media 4 EU официјално започна

Проектот Media 4 EU официјално започна

Проектот Media 4 EU официјално започна

На 29 март 2023 година, во Скопје, Македонија, Евротинк – Центарот за европски стратегии, заедно со партнерите Европска асоцијација за локална демократија – АЛДА и Балкански институт за...
Медиумите за ЕУ – Нов проект посветен на новинарството во Северна Македонија
Медиумите за ЕУ – Нов проект посветен на новинарството во Северна Македонија

Медиумите за ЕУ – Нов проект посветен на...

Медиумите за ЕУ – Нов проект посветен на новинарството во Северна Македонија

Медиумите за ЕУ – Нов проект посветен на новинарството во Северна Македонија

On March 1, the implementation process for "Media for the EU" - Civil Society Program for the participation of the media in the negotiations for the membership of North Macedonia in the EU -...
Link4Cooperation : Извештај на активносите за 2022 година
Link4Cooperation : Извештај на активносите за 2022 година

Link4Cooperation : Извештај на...

Link4Cooperation : Извештај на активносите за 2022 година

Link4Cooperation : Извештај на активносите за 2022 година

Извештајот за активностите на проектот LINK4Cooperation за 2022 година е достапен за јавноста.
Препораки од вториот форум на Link4Cooperation во Приедор, Босна и Херцеговина
Препораки од вториот форум на Link4Cooperation во Приедор, Босна и Херцеговина

Препораки од вториот форум на...

Препораки од вториот форум на Link4Cooperation во Приедор, Босна и Херцеговина

Препораки од вториот форум на Link4Cooperation во Приедор, Босна и Херцеговина

Во рамките на проектот „ Strengthening local participation and cooperation through partnership of Public Authorities and CSOs in Bosnia and Herzegovina – LINK 4 Cooperation “...
Втор форум на Link4Cooperation во Приедор, Босна и Херцеговина
Втор форум на Link4Cooperation во Приедор, Босна и Херцеговина

Втор форум на Link4Cooperation во...

Втор форум на Link4Cooperation во Приедор, Босна и Херцеговина

Втор форум на Link4Cooperation во Приедор, Босна и Херцеговина

Во рамките на проектот „ Strengthening local participation and cooperation through partnership of Public Authorities and CSOs in Bosnia and Herzegovina – LINK 4 Cooperation “...
Доделување на Европската ознака за изводреност на управувањето
Доделување на Европската ознака за изводреност на управувањето

Доделување на Европската ознака за...

Доделување на Европската ознака за изводреност на управувањето

Доделување на Европската ознака за изводреност на управувањето

Завршувајќи ги годишните активности за проектот Европската ознака за изводреност на управувањето во Хрватска, Северна Македонија и Косово*, на 22 ноември 2022 година се одржа настанот за доделување...
Добри практики од нашите соседи : Локални иницијативи од Босна и Херцеговина
Добри практики од нашите соседи : Локални иницијативи од Босна и Херцеговина

Добри практики од нашите соседи :...

Добри практики од нашите соседи : Локални иницијативи од Босна и Херцеговина

Добри практики од нашите соседи : Локални иницијативи од Босна и Херцеговина

Проектот Link 4 cooperation, финансиран од страна на Европската унија споделува добри практики поврзани со добро владеење.
Партнерства меѓу збратимени градови: Субнационални чинители во соработката меѓу Народна Република...
Партнерства меѓу збратимени градови: Субнационални чинители во соработката меѓу Народна Република...

Партнерства меѓу збратимени градови:...

Партнерства меѓу збратимени градови: Субнационални чинители во соработката меѓу Народна Република...

Партнерства меѓу збратимени градови: Субнационални чинители во соработката меѓу Народна Република...

Соработката помеѓу локалните власти од Македонија и Кина, или парадипломатијата,  е тема за која има нема многу истражувања. Во соработка со ЕСТИМА – Здружение за креирање стратегии,...
ELoGE во Босна и Херцеговина
ELoGE во Босна и Херцеговина

ELoGE во Босна и Херцеговина

ELoGE во Босна и Херцеговина

ELoGE во Босна и Херцеговина

Програмата ELoGE - Европската ознака за извонредност на управувањето, официјално започна со 17 март 2022 година со нејзиното промовирање за време на „Форум за споделување на добри практики за...
Форум за споделување на добри практики за соработка помеѓу граѓанските организации и локалните...
Форум за споделување на добри практики за соработка помеѓу граѓанските организации и локалните...

Форум за споделување на добри практики...

Форум за споделување на добри практики за соработка помеѓу граѓанските организации и локалните...

Форум за споделување на добри практики за соработка помеѓу граѓанските организации и локалните...

Националниот „Форум за споделување на добри практики за соработка помеѓу граѓанските организации и локалните власти“, организиран во рамките на проектот  “LINK 4 Cooperation -...
Euroscepticism at the gates of Europe: приказна за Балканот и Европа
Euroscepticism at the gates of Europe: приказна за Балканот и Европа

Euroscepticism at the gates of Europe:...

Euroscepticism at the gates of Europe: приказна за Балканот и Европа

Euroscepticism at the gates of Europe: приказна за Балканот и Европа

Приказната на Западен Балкан продолжува додека земјите од регионот се приближуваат кон Европската Унија. Европа ја нуди својата поддршка на различни начини, преку предавања, работилници, настани,...
Зајакнување на локално учество и соработка преку партнерство со јавни власти и граѓански организации...
Зајакнување на локално учество и соработка преку партнерство со јавни власти и граѓански организации...

Зајакнување на локално учество и...

Зајакнување на локално учество и соработка преку партнерство со јавни власти и граѓански организации...

Зајакнување на локално учество и соработка преку партнерство со јавни власти и граѓански организации...

Проектот промовира принципи на добро управување со цел ефективно и одговорно работење на единиците на локалната самоуправа во Босна и Херцеговина. Проектот има за цел да ги зајакне капацитетите на...
Локална самоуправа
Локална самоуправа

Локална самоуправа

Локална самоуправа

Локална самоуправа

Локалната самоуправа е темел на модерната демократија. Не случајно се вели дека нема демократски политички систем без развиена локална самоуправа и локална демократија, оти демократијата извира од...
Предлог - методологија за доделување на средства од општините на граѓанските организации
Предлог - методологија за доделување на средства од општините на граѓанските организации

Предлог - методологија за доделување на...

Предлог - методологија за доделување на средства од општините на граѓанските организации

Предлог - методологија за доделување на средства од општините на граѓанските организации

Во последните дваесет години во нашата држава значително се зголемува улогата на граѓанските организации во процесот на развој на демократското општество, унапредувањето на нивото на демократија и...
Институт за стратешки истражувања и едукација (ИСИЕ) Скопје:
Институт за стратешки истражувања и едукација (ИСИЕ) Скопје:

Институт за стратешки истражувања и...

Институт за стратешки истражувања и едукација (ИСИЕ) Скопје: "Референдумот како алатка за потик при...

Институт за стратешки истражувања и едукација (ИСИЕ) Скопје: "Референдумот како алатка за потик при...

ИСИЕ го споведуваше проектот „Јакнење на капацитетите на граѓанските организации за остварување на правата на граѓаните за референдум на локално ниво“ 1 година на територијата на Општина...
Здружение на граѓани Центар за истражување и анализи НОВУС Струмица: Еден од позитивните резултати е...
Здружение на граѓани Центар за истражување и анализи НОВУС Струмица: Еден од позитивните резултати е...

Здружение на граѓани Центар за...

Здружение на граѓани Центар за истражување и анализи НОВУС Струмица: Еден од позитивните резултати е...

Здружение на граѓани Центар за истражување и анализи НОВУС Струмица: Еден од позитивните резултати е...

Здружение на граѓани Центар за истражување и анализи НОВУС Струмица го спроведуваше проектот “Партнерството мотор на демократијата“ 1 година на територијата на Општина Струмица. 
Здружение АМБРОЗИЈА:
Здружение АМБРОЗИЈА:

Здружение АМБРОЗИЈА: "Создадена основа...

Здружение АМБРОЗИЈА: "Создадена основа за поголема вклученост на јавноста во процесот на креирање и...

Здружение АМБРОЗИЈА: "Создадена основа за поголема вклученост на јавноста во процесот на креирање и...

Здружение центар за лековити билки и шумски плодови АМБРОЗИЈА го споведуваше проектот „Заедно за развој на општината“ 1 година на територија на Општина Пехчево. Здружението центар за...

ФинансирајГО

Истражување за финансиската и нефинансиската поддршка на граѓанските организации од локалните власти
   

 


Што е локална демократија?


 

 

Оваа интернет-страница е направена со финансиска поддршка од Европската унија. Содржината на интернет-страницата во целост е одговорност на партнерите и не секогаш ги одразува погледите и ставовите на Европската унија.

 

 

 

Copyright 2023 by Softage
Back To Top
123movies