Локална демократија

Once Upon a Time...

Search
× Search
en-USmk-MKsq-AL
Language


Новости

Euroscepticism at the gates of Europe: приказна за Балканот и Европа

  • 1 март 2022
Euroscepticism at the gates of Europe: приказна за Балканот и Европа

Приказната на Западен Балкан продолжува додека земјите од регионот се приближуваат кон Европската Унија. Европа ја нуди својата поддршка на различни начини, преку предавања, работилници, настани, дебати итн.

Еден од тие настани е меѓународниот настан „Euroscepticism at the gates of Europe“ што ќе се одржи на 5 март во 10:00 часот по средноевропско време во Трст, Италија. Настанот ќе се фокусира на Евроскептицизмот, имиграцијата и односот меѓу Балканот и Европа.

Концептот на настанот е организиран како тркалезна маса со експерти на која може да се очекуваат интервенциите на:
•    Партнери на проектот „EUscepticOBSERVE“
•    Антонела Валморбида, генерален секретар на АЛДА, Франција
•    Наташа Вучковиќ, Фондација Центар за демократија (ЦДФ) и член на Управниот одбор на АЛДА, Србија
•    Емир Чориќ, претставник на општина Центар и член на Управниот одбор на АЛДА, Северна Македонија
•    Зоран Јовановиќ, специјален советник на генералниот секретар на ЦЕИ, координатор на локалната димензија на ЦЕИ, извршен директор на Централноевропската иницијатива, Трст, Италија
•    Роберта Алтин, вонреден професор по културна антропологија на Катедрата за хуманистички науки на Универзитетот во Трст, координаторка на Центарот за миграција и меѓународна соработка за одржлив развој, Трст, Италија

Настанот ќе продолжи со работилница (14:00-16:00) за давање практични препораки кои ќе бидат основа за креирање на манифест.

Како хибриден настан достапен за јавноста, заинтересираните лица можат да го проследат преку платформата ZOOM, откако ќе се регистрираат на следниот линк.

За време на настанот ќе биде достапен симултан превод на италијански и англиски јазик (со можност да се побараат и преводи на други јазици).

Повеќе информации можете да најдете на настанот на социјалната мрежа Facebook.

Настанот е организиран во рамките на проектот „EUScepticOBS: analyzing Euroscepticism, informing citizens and encouraging debates“, финансиран од програмата Европа за граѓаните, чија цел е да го поттикне европското граѓанство, а истовремено да ги подобри условите за граѓанско и демократско учество на ниво на Европската унија.
 

Print
Categories: Новости
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Барај

E-информатор

Следете ги новостите во рамките на проектот или претплатете се на е-информаторот и сите информации ќе ги добивате на вашата е-адреса

ФинансирајГО

Истражување за финансиската и нефинансиската поддршка на граѓанските организации од локалните власти
   

 

 

Оваа интернет-страница е направена со финансиска поддршка од Европската унија. Содржината на интернет-страницата во целост е одговорност на партнерите и не секогаш ги одразува погледите и ставовите на Европската унија.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by Softage
Back To Top
123movies