Локална демократија

Once Upon a Time...

Search
× Search
en-USmk-MK
Language

News

Одржани серија обуки за локалните власти и граѓанското општество

Одржани серија обуки за локалните власти и граѓанското општество

Во периодот од 23 ноември до 7 декември, беа одржани четири бесплатни дводневни обуки за вкупно 120 претставници од локалните власти и граѓанското општество. На обуките учесниците учеа за корисни алатки за локална демократија, буџетирање и транспарентност на локални финансии, финансирање на граѓанските организации од буџетот на локалните власти и раководење со проектен циклус и ЕУ фондови.

Се одржаа вкупно четири обуки:

- „Алатки за локална демократија” - 23-24 ноември, Битола;
- „Раководење со проектен циклус и ЕУ фондови“ - 27-28 ноември, Струга;
- „Локални финансии: буџетирање и транспарентност“ - 30 ноември - 1 декември, Велес;
- „Како да се креира транспарентен процес за финансирање на граѓанските организации од буџетот на локалните власти – методологија“ - 6-7 декември, Струмица.

Официјалното отворање на обуките се одржа на 23 ноември во Битола, каде се обратија градоначалникот на општина Новаци, г. Љубе Кузмановски и г-ѓа Калиопа Кривашија Стилиновиќ, почесен конзул на Франција на Р. Македонија. Честа да ја отвори обуката „Раководење со проектен циклус и ЕУ фондови“ во Струга ја имаше Н.Е. Кристијан Тимоние, амбасадор на Франција.

Обуката во Струмица на тема „Како да се креира транспарентен процес за финансирање на граѓанските организации од буџетот на локалните власти - методологија“ беше отворена од г-н Коста Јаневски, градоначалник на Струмица. Обуката „Локални финансии: буџетирање и транспарентност“ во Велес беше официјално отворена од страна на г-н Аце Коцевски, градоначалник на Велес.

Серијата обуки се одржаа во рамките на проектот „Граѓанските организации во служба на локалната демократија“, финансиран од Европската унија преку ИПА програмата за граѓанско општество и програмата за медиуми 2015. Обуките беа поддржани од децентрализираната соработка помеѓу Нормандија и Македонија.

Проектот се реализира од страна на Европската асоцијација за локална демократија - АЛДА Скопје, Здружението на финансиски работници од Велес и Европското Движење.

Print
Categories: Новости
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Search

Newsletter

Read more about the latest news from the project or subscribe to our Newsletter and get all the news in your mailbox

Digital Library

Visit our E-Library and download documents

Application

Under construction

This website has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this website are the sole responsibility of the partners and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2018 by Softage
Back To Top